Tenker du på tjukke ullsokker og kløende gensere når du hører ordet ull? Da fremstår det kanskje merkelig ut at ull kan gjøre løpsopplevelsen din enda bedre. Merinoull er imidlertid noe helt annet enn de hjemmestrikkede genserne fra barndommen, og ullas naturlige egenskaper er resultatet av millioner av år med evolusjon. Egenskaper som ikke gjenskapes i et laboratorium, der syntetiske fibre fremstilles. Derfor har vi listet opp syv gode grunner til at du bør prøve å løpe i ull:
1. ULL LUKTER MINDRE
Ull er naturlig bakteriehemmende, som gjør at svettelukt ikke fester seg til materialet på samme måte som det gjør med andre materialer. Årsaken er en kombinasjon av merinoullas utmerkede evne til raskt å absorbere svette og la den fordampe, og at fibrene har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakterier som fører til vond lukt, trives best på en positivt ladet, glatt overflate, slik syntetiske fibre ofte har. De fleste syntetiske fibre kan faktisk øke graden av vond lukt nettopp fordi de skaper en grobunn for bakterier.
Du kan altså bruke plagget flere ganger uten å vaske det, så lenge du lufter det mellom slagene.
2. TEMPERATURREGULERENDE
Ullas naturlige egenskaper gjør at den varmer deg når det er kaldt og føles avkjølende når det er varmt. Dette fordi merinoull er svært hydrofil – den absorberer eller slipper ut fuktighet, alt ettersom hva du trenger. At ull kun er forbeholdt vinteren er med andre ord en myte.
3. FØLES IKKE KLAMT
Visste du at ull kan bære 35 prosent av egen vekt i fuktighet uten å virke vått? Det vil si at et 100 % merinoullplagg kan suge opp fuktighet tilsvarende 35 % av plaggets egenvekt - uten at det føles ubehagelig.
Med andre ord blir ikke ullplagg klamme, og en ulltrøye vil ikke klistre seg til kroppen når du blir svett.
4. SPARER MILJØET
Det slippes ut ekstremt mye mikroplast i havet fra vasking av polysterplagg. Ull er helt naturlig og slipper ikke fra seg mikroplast. Ikke trenger du å vaske plaggene like ofte heller.
5. ISOLERENDE EGENSKAPER
Løper du i kjølige temperaturer vil plagg av bomull eller syntetiske stoffer bli kaldt så fort det blir vått. I ull kan du fint ta deg en pause utendørs – uansett om det er kaldt og du er svett. Plagg av merinoull har høy isolasjonsevne, fordi merinofibrene er svært krusete. Denne strukturen gjør at millioner av små luftlommer stenger kroppsvarmen inne, for så å skape en buffersone mot kulden.
6. SUNT MIKROKLIMA MOT HUDEN
Merinoullens evne til å regulere både temperatur og fuktighet, samt de antibakterielle egenskapene, bidrar til å skape et sunt mikroklima for huden din - som igjen kan lindre eksem og annen problemhud. En australsk studie viste hvordan barn med eksem ble tydelig friskere av å bruke superfin merinoull, under 17.5 mikron, over en lengre periode.
7. UV-BESKYTTELSE
Ull absorberer også UV-stråling, og gir dermed en naturlig beskyttelse mot solen. Styrken kan variere fra UPF 20 til 50+ avhengig av plaggets tykkelse og farge.