Fra topp til tå er det mange plagg som skal passe til både temperatur og føre. Jeffrey Spronk er avdelingsleder for sko på Anton Sport, og er godt kjent med å både løpe i og rådføre løpere om vinterbekledning.
Sko
Om vinteren varierer underlaget mer enn noen annen årstid.
– Skoene er kanskje viktigst når man løper, sier Spronk.
Om vinteren kan det være tørre dager hvor varme og Gore-Tex er viktig, mens andre dager er det masse sølepytter og vått, og han anbefaler sko som drenerer godt.
– Hvis det er glatt så kan man bruke piggsko, forklarer han.
Det går an å løpe med brodder, men Spronk trekker frem at det gir en helt annen opplevelse av å løpe med pigg.
– Det er bedre demping, og piggene sklir ikke under skoene så det er mer trygghet i pigg, sier han.
– Mer feste, vil jeg påstå.
I løp som Winterrun går traseen over asfalt, brostein, grus, og til og med gress, og den første virkelige motbakken opp mot Kontraskjæret kom man i fjor nesten ikke opp uten pigg.
– Det hjelper ikke med en grov terrengsko, for den vil ikke sitte godt nok på isen, sier Spronk.
Bein
Mellom skoene og føttene hjelper det med ull for å holde på varmen, selv når man blir våt. Det er også blitt mer populært med tå-sokker, og Spronk forteller at disse er veldig behagelig på føttene og gir ikke gnagsår, men det ofte folk ikke vet er at de holder dårlig på varmen.
– Det er som en hanske; tærne er uavhengige fra hverandre, og jeg har opplevd med de sokkene, også i ull, at de fort kan bli litt kalde, sier han.
– Så hvis folk fryser på beina er rådet å bruke vanlige sokker, ler Spronk.
Videre opp på beina anbefaler han noe som sitter litt løsere enn vanlige tights. Det er fordi det blir et lag mellom kroppen og buksa hvor varme kan passere. Som et isolasjonslag hvor varme kan bygge seg opp. Det finnes også bukser med Windstopper på forsiden som er noe tynnere på baksiden, og disse fungerer godt med vind- og noe regn-beskyttelse foran, men fortsatt god lufting på baksiden av lårene.
– De bruker jeg gjerne når det er rundt 0 til minus 5 grader, sier Spronk.
– Hvis det blir kaldere enn minus 5 så fungerer samme bukse, men man kan kanskje ha superundertøy eller tynt ullundertøy under det.
Overkropp
Det er på overkroppen at de tydeligste forskjellene kommer frem mellom dem som er varme og dem som trenger mer klær. Jeffrey Spronk forteller om et løp hvor han stilte til start i skjorts og t-skjorte – som eneste i 7-8 grader og regn.
– Det sier bare at jeg er ganske varm person, sier han med et smil.
– Jeg frøs litt i starten, men du må fryse litt. Du må varme deg opp og fortsatt føle at det er litt kjølig, og så etter fem minutter er du varm.
På overkroppen trekker han frem en langermet genser som base, enten teknisk stoff, fleece eller ull. Dette løper han i når det ikke er snø eller vind ute, også helt ned til minus 4-5 grader. Men blåser det litt tar han på en windbreaker, vindjakke eller kanskje bare vest, for å beskytte brystet, magen og de viktigste organene.
– Hvis det ikke blåser bruker jeg bare ett plagg, men på langtur bruker jeg gjerne ta med en jakke, for du vet aldri hva du møter.
Hode og hender
Å løpe uten lue kan gjøre at du begynner å fryse på hender eller tær. Vet du at det blir kaldt så er en tynn lue godt å ha på seg, og om du løper raskt og blir varm så er det allikevel lurt å beskytte ørene med et pannebånd.
– Jeg opplever ofte at når det er skikkelig kaldt så får du vondt inni ørene, og føles nesten som antydning til betennelse, sier Spronk.
På hendene er det også store forskjeller, men generelt vil mange ha det godt med en liten ullhanske innenfor og isolerende vindtett utenpå. Andre tips Spronk kan lire av seg er varmeelementer i vottene, da gjerne noen som kokes varme og kan brukes flere ganger. En fet krem i ansiktet for å beskytte mot kulde og den brennfølelsen på kinnene, og solbriller som er viktig når det blir skarpe refleksjoner i snøen. Det er også lurt med noe som dekker akillessenen; der er det dårlig blodtilførsel fra før, og den blir verre når det er kaldt. Enda en god grunn til å løpe med ullsokker som gjerne passerer ankelen og går under buksa.
– Det er at det er svært viktig å bli varm når man løper, men ikke for varm, sier Spronk.
– Det er når du svetter for mye at du fort opplever å bli kald igjen, så du bør ikke bli gjennomvåt av svette for da mister du varme fortere og blir kaldere fortere.
Han kaller det balansen mellom at du har det varmt, men at du må jobbe for å ha det varmt. Så på starten av vinterløping så må du kanskje fryse litt.
Kom innom for å se en Anton Sport butikk eller antonsport.no for en hyggelig handel.