Elghufs – hva, hvor, når, og hvorfor nå + fine bakker i Oslo å trene elghufs.
Høsten er i anmarsj, og for mange mosjonister betyr det at det er på tide å finne fram stavene og trene elghufs. Første gang jeg hørte ordet elghufs tenkte jeg at det måtte være et tulleord. Men ordet er helt seriøst, og øvelsen er fantastisk for å trene hele kroppen, O2-opptak og teknikk.
For de som ikke har hørt om elghufs, eller hufsing, kan det kort beskrives som sprettende løping med staver. Det kan minne om diagonalgang, og ved korrekt utførelse er det i stor grad overførbart til diagonalgang på snø.
14. nov. 2022
Tekst: Kaja Stabursvik
Foto: Kaja Stabursvi
I motsetning til løping uten staver, er hufsing mindre belastende på hofte, knær og ankler enn hurtig løping på flatmark, ettersom stavbruken tar av for en del av støtene under løping. I tillegg spretter pulsen raskt opp med en gang man tar i bruk stavene, ettersom man aktiverer enda flere muskelgrupper enn ved løping uten staver.
Det anbefales å bruke litt kortere staver enn de man bruker når man går på ski. Har du for eksempel et par gamle staver liggende fra du var yngre, er det helt ypperlig å bruke disse. Bruk heller staver som gir deg 90 grader i albueleddet enn staver som rekker deg til skulderen.
Kun fantasien setter grenser for hva slags type hufseintervaller man kan kjøre, men jo lenger bakke, jo flere muligheter. I Oslo er Korketrekkeren og Wyllerløypa yndede bakker for hufseøkter.
Ved løping i Wyllerløypa kan man parkere på, eller ta bussen til, Bogstad badeplass, og varme opp til bakken starter. Bakken er lang og jevn, med godt underlag uten for mye stor stein på grusen.
Skal du løpe i Korketrekkeren parkerer du eller går av t-banen på Midtstuen. Her er det tidvis litt grovere grus og brattere heng enn i Wyllerløypa, men denne bakken er også lang nok til å få en god økt.
Det er viktig med aktiv hvile i pausene mellom dragene, så benytt gjerne pausen til å gå eller småjogge nedover bakken slik at du kan putte inn enda et drag på slutten.
Her kommer et knippe forslag til intervallvarianter for høstens hufseøkter:
Klassikeren:
Intervall: 5x4 min/4x5 min/5x5 min.
Pause: 2 min.
Enkel, grei og effektiv hvis du ikke orker å være kreativ med hva slags intervaller du skal kjøre.
Pyramide:
Intervall: 1-2-3-4-5-4-3-2-1 min.
Pause: halvparten av dragtiden.
Artig variasjon av korte og litt lenger drag, der du kan leke med ulikt intensitetsnivå på de ulike dragene.
Syra:
Intervall: 7x3 min.
Pause: 1 min.
Korte drag med høy intensitet – lover deg smerte.
Utmatter’n
Intervall: 6x8 min.
Pause: 2-3 min.
Lang dragtid simulerer i større grad intensiteten i renn hvis du går turrenn eller litt lenger distanser. Kanskje ikke økta du blir raskes av, men du blir seig.
Halv pyramide
Intervall: 6-5-4-4-4 min.
Pause: 3 min.
Dragene blir kortere og kortere – og intensiteten blir høyere og høyere…
God hufsing!